Skip link navigacija

Pretraga
Povecaj slova Smanji slova Normalni prikaz Kontrastni prikaz
Utorak, 21 Lis 2014
Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom
Hebrangova 4/I
10000 Zagreb

Telefon : (01) 6040495
Telefax : (01) 6184994
URL : www.zosi.hr
E-Mail : tajnistvo@zosi.hr

Molba za posao


Pisanje molbe za posao  slično je pisanju popratnog pisama za životopis.

Molba za posao  predstavlja tekst kojemu je cilj ukratko se predstaviti poslodavcu, istaknuti neke osobine i iskustva koja su ključna za posao na koji se natječete.Kako napisati molbu za posao?

Odredite naziv i adresu osobe kojoj želite da pismo primi
. Važno je navesti kome je upućeno pismo tako da ne bi došlo na pogrešnu adresu. Unesite adresu i ime poslodavca kojemu se javljate na natječaj.

Potrebno je napisati molbu u odgovarajućem poslovnom formatu. Potrebno je ostaviti profesionalni dojam prilikom pisanja molbe za posao, pa je uputa da se koristi Word Microsoft Officea i font slova u njemu  Times New Roman ili Arial. To su uobičajena dva fonta slova koja se nalaze u Wordu i koja se koriste za pisanje dokumenata.

Predstavite se u prvom odlomku pisma.  U prvom odlomku napišite koje su vaše kvalifikacije, koje ste stručne spreme i  stupnja obrazovanja. U nekoliko rečenica opišite dosadašnje obrazovanje. Dodajte koje su vaše dodatna znanja i  vještine, npr. rad na računalu, poznavanje stranog jezika ili neki drugi tečaj i usavršavanje koje ste  završili.

Dalje opišite zašto pišete ovo pismo. U ovom dijelu napišite  koje su vaše prednosti za traženi posao, zašto bi poslodavac baš trebao vas, bez obzira na vrstu Vašeg invaliditeta trebao  zaposliti, po čemu ste baš Vi taj kandidat koji bi trebao dobiti posao.

Zahtjev za odgovorom. U ovom dijelu izrazite svoju želju za intervjuom, pazite da uključite sve svoje kontaktne podatke ( adresu stanovanja, mobilni telefon, e-mail)  kako bi Vas poslodavac mogao kontaktirati.

Završite pismo sa "S poštovanjem" , a ispod toga stavite  svoje ime i prezime i potpis.

Dužina. Pazite da pismo ne bude duže od jedne stranice, poslodavci dobivaju više molbi za posao pa bi Vam se moglo dogoditi da Vaše ne pročitaju ukoliko bi bilo predugačko. Zato je važno da bude kratko i sažeto.

Provjerite pravopis prije nego pismo  pošaljete. Pravopis je važno provjeriti prije nego uputite molbu poslodavcu, zato jer njime ostavljate prvi dojam na poslodavca i zato je važno da u molbi ne bude pravopisnih grešaka.

Napravite kopiju pisma prije nego ga pošaljete. Uvijek postoji mogućnosti gubitka pisma u tranzitu, pa je zato dobro napraviti kopiju dokumenta i pohraniti ga na računalu ili nekom drugom mjestu.

Molbom za posao predstavljate sebe poslodavcu i pomoću nje ostvarujete prvi kontakt s poslodavcem, pa bi bilo dobro da ne koristite uobičajene predloške molbe za posao, već da kroz ove upute sastavite sebi jedinstvenu molbu za posao, te se na taj način izdvojili iz ostalih. Imajte na umu da za pojedine natječaje tvrtke dobiju preko 200 molbi, a među njima zasigurno ima barem 50 ljudi koji su došli na istu ideju kao i Vi.


Primjer molbe za posao

Zadnja promjena u Četvrtak, 19 Rujan 2013 12:49
Više u ovoj kategoriji: Životopis »